Co z tym cholesterolem?

0
500
Rate this post

Cholesterol jest to związek tłuszczowy, który potrzebny jest do budowy błon komórkowych, produkcji hormonów, dobrego trawienia… źródłem cholesterolu w jedzeniu są produkty pochodzenia zwierzęcego: smalec, masło, tłuste mięsa i wędliny…i chodzi o to, żeby nie dostarczać go zbyt dużo z jedzeniem, bo od nadmiaru w organizmie dzieją się niedobre sprawy…za sprawą złego cholesterolu w ściankach naczyń krwionośnych odkładają się blaszki miażdżycowe ograniczając średnicę naczynia krwionośnego a co za tym idzie ograniczając dobry przepływ krwi a to może powodować choroby serca a nawet doprowadzając do zawału…, ale z cholesterolem można sobie poradzić zmieniając parę rzeczy w swoim życiu… I tak dobre rezultaty w walce ze złym cholesterolem daje znaczne ograniczenie w diecie produktów odzwierzęcych; wprowadzenie do diety 2-3 razy w tygodniu ryb, których tłuszcz zapobiega tworzeniu się zakrzepów i podnosi poziom tzw. Dobrego cholesterolu; następnym punktem jest zwiększenie spożycia warzyw, owoców i produktów z pełnego przemiału, które zawierają dużo błonnika zmniejszającego poziom cholesterolu i na koniec codzienny umiarkowany ruch (spacery, jazda na rowerze, nordic walking, ćwiczenia fitness czy chociażby taniec) pozwala na lepszą kondycję fizyczną i także na uregulowanie poziomu złego cholesterolu.