Cukier krzepi?
1 vote, 9.00 avg. rating (131% score)

Kiedyś w społeczeństwie funkcjonowała taka reklama polskiego cukru: cukier krzepi, ale czy naprawdę? Od tamtych czasów pogląd na rolę tego produktu w naszej diecie diametralnie się zmienił: dziś każdy wie, że cukier to biała śmierć i nie jest to niestety przesada. Żaden inny produkt spożywczy spożywany w nadmiarze nie czyni takich spustoszeń zdrowotnych w organizmie jak właśnie cukier, a według danych statystycznych każdy Polak zjada rocznie około 40 kg cukru…całkiem spory worek.
Cukier to prawie czysta sacharoza; produkt bez żadnych elementów odżywczych, soli mineralnych czy w końcu witamin. To tak zwane puste kalorie, które dostarczają tylko energii i niczego poza tym potrzebnego do życia… po zjedzeniu cukru albo produktu, w którym jest go dużo bardzo szybko rośnie poziom glukozy we krwi i dlatego nasza trzustka musi wyprodukować duże ilości insuliny, aby glukozę dostarczyć do każdej komórki i wykorzystać, jako energię. Przez chwilę odczuwamy przypływ tej energii, ale nie trwa to zbyt długo, ponieważ gdy poziom glukozy spadnie odczuwamy zmęczenie, senność i uczucie głodu, więc znowu sięgamy po jakąś najlepiej słodką przegryzkę…a takie zachowania to już tylko krok do otyłości, wzrostu poziomu złego cholesterolu i zagrożenie cukrzycą typu 2. Nadmiar sacharozy uszkadza także stawy i skórę i jest dobrą pożywka dla różnego rodzaju grzybów. Podstępny cukier powoduje wzrost hormonów szczęścia i dlatego tak lubimy słodycze, ale niestety na dłuższą metę nie powoduje to niczego dobrego …