Odżywianie w czasie ciąży

0
660
Rate this post

Pożywienie zaspokaja głód, dostarcza przyjemności, ale niewątpliwie ma wielki wpływ na zdrowy rozwój dziecka. Właściwe odżywianie w czasie ciąży oraz wczesnym okresie po narodzinach jest najważniejszym czynnikiem determinującym zdrowie w kolejnych etapach życia dziecka. Dlatego dieta powinna być urozmaicona w taki sposób aby zapewniała wszystkie niezbędne składniki. Prawidłowe żywienie, polega na spożyciu kalorii zapewniającym utrzymanie prawidłowej masy ciała oraz na pełnym pokryciu zapotrzebowania organizmu na: białko (mleko i jego przetwory, jajka, chude mięso, ryby, drób, rośliny strączkowe, produkty zbożowe), nienasycone kwasy tłuszczowe (oleje roślinne, ryby morskie), węglowodany (najlepiej węglowodany złożone zawarte w produktach zbożowych, ziemniakach, kaszach, ryżu, warzywach i owocach), witaminy (A, E, D – rozpuszczalne w tłuszczach, C, witaminy z grupy B), składniki mineralne (wapń, fosfor, magnez, sód i potas, chlorki, jod, żelazo, cynk, miedź, selen, mangan, chrom, molibden) i błonnik.

Od tego, jak odżywia się matka, zależy prawidłowy przebieg ciąży i zdrowie dziecka, przy czym nie chodzi oto, by matka jadła „za dwóch”, a o to by nad ilością przeważała jakość spożywanych produktów. Prócz zbilansowanej diety należy pamiętać by jeść tylko to co świeże. Należy zrezygnować w czasie ciąży z surowego mięsa i jaj, serów pleśniowych, produktów gotowych typu instant. Wszelkie używki typu alkohol oraz papierosy należy usunąć. Złe nawyki warto zastąpić dobrymi: często sięgać po soki owocowe i warzywne, pić wodę mineralną albo źródlaną i korzystać z przetworów mlecznych.